søndag den 31. januar 2016

Se mig - og hjælp de syriske børn

"Synes bare, at tendensen med, at man flasher sin godhed har taget overhånd".
Sådan skrev en kær kritiker forleden på min Facebookside. Anledningen var, at jeg havde lagt et link til en indsamling, jeg selv havde oprettet på Røde Kors' hjemmeside.

Mad, motion og børn
Jeg kan godt følge den gode mand. Jeg tror, vi allesammen kender folk, der lægger den ene opdatering op efter den anden, hvor de laver spændende mad, motionerer eller gør noget helt særligt for deres børn eller børnebørn.
Og at fortælle alverden, at man giver penge til Røde Kors er jo selvpromoverende.
Den kritik tager jeg gerne på mig.
Pengene til indsamlingen går til tæpper, madrasser, underlag, varmt tøj og anden nødhjælp til familier i Syrien og i nærområderne.

350 kr. ekstra
Jeg besluttede mig for at give 5000 kr. og undersøgte, hvordan jeg bedst kunne gøre det. Det endte med, at jeg oprettede en indsamling og satte mine penge ind der. Røde Kors opfordrede mig til at dele linket på sociale medier, og det gjorde jeg.
Det har indtil videre givet 350 kr. ekstra til de nødstedte familier. Det er varme tæpper til 6 børn i en flygtningelejr. Og det er jeg glad for.
Måske har mine opslag betydet, at en eller flere har støttet en anden organisation eller indsamling. Så er jeg også glad for det. Så tager jeg det med, at jeg fremstår som selvpromoverende.

Vi kan kun hjælpe
Hundretusinder af børn er jaget på flugt på grund af en vanvittig krig i Syrien, der tilsyneladende ingen ende vil tage. Jeg synes, det er et kæmpemæssigt problem. Jeg kan ikke løse det, og du kan heller ikke. Det eneste, vi kan gøre, er at dele ud af vores overskud til krigens ofre.
Det vil jeg endnu engang opfordre dig til at gøre.
Og du må meget gerne fortælle andre om det.

PS. Du kan trække dit bidrag fra i skat. Så får du råd til at give mere.

lørdag den 23. januar 2016

Jeg har løbet Jorden rundt

Her er 1500 aflagte kilometer til 1500 kr.
Ved et arrangement forleden præsenterede jeg mig selv som journalist og løber. Det lød lidt dumt. Løber - bare fordi, jeg løber en tur tre gange om ugen. Der er masser af folk i Frederikshavn, der løber længere og bedre end mig. Jeg har aldrig været i nærheden af eliten. Jeg er bare en glad motionist.

Ligegyldige tanker
En del af glæden er, at man dagdrømmer og tænker ligegyldige tanker, mens man tøffer afsted. Det kan gøre turen lettere, og det var der brug for i dag i det snetunge føre. Så jeg løb og regnede på, hvor mange kilometer, det er i grunden er blevet til i de 33 år, jeg har løbet.
Jeg endte på ca 45.000. Plus/minus et par tusinde kilometer. Der er 40.000 km rundt om jorden ved Ækvator, Det har jeg i hvert fald passeret. Jeg er på anden runde :-)
Så er det okay at kalde sig løber, ik?

150 byer i Danmark
Jeg har haft løbesko med mig overalt. På ferier, weekendture, kurser, konferencer og til de byer, hvor jeg har besøgt kunder. Jeg har helt sikkert løbet i 150 byer i Danmark - og er faret vild i et par stykker af dem. I udlandet er det måske 25 byer. Løbere får mange ekstra oplevelser. Jeg kender geografien mange steder lidt bedre, fordi jeg har løbet der - og har skullet finde tilbage til mit udgangspunkt igen.

Billig sport - tøhø
Jeg holder gerne foredrag om, at løb er en billig sport, men en tur rundt om Jorden er bestemt ikke gratis. Den har nok kostet 90 par løbesko à 500 kr. Et par sko holder i ca 500 kilometer, så det koster altså 1 kr. pr. kilometer at løbe, alene i sko.
Jeg har et helt skab fuld af løbetøj. Mon ikke jeg og gavekøbere har brugt for 20-25.000 kr. i tidens løb? Så er der ure og andet udstyr for måske 10.000 kr. Og selv om jeg ikke er flittig til at deltage i motionsløb, er det blevet til nogle stykker. Og det er ret dyrt. New York Marathon kostede 2500 kr. i tilmeldingsgebyr, og det tidobbelte i rejseudgifter.

Briller mod pæl i Svendborg
Så er der ekstra brusebad, mad, tøjvask og diverse uforudsete udgifter. Jeg ødelagde for eksempel et par briller, da jeg løb ind i en pæl i Svendborg for 12-13 år siden.
Alt i alt har det kostet omkring 200.000 kr., eller ca 5 kr. pr. kilometer sådan at bevæge sig de 45.000 kilometer. Med dagens benzinpriser er det faktisk meget billigere at køre.
Godt det samme, for jeg kører Jorden Rundt hvert år i bil.

Hvor mange ord har jeg skrevet?
Mit løberi startede, da jeg kom ind på journalisthøjskolen i 1982. På næste løbetur begynder jeg måske at regne på antallet af ord, jeg har ansvaret for i den samme periode. Hvor langt mon de vil række, hvis de blev lagt i en lang linje?


tirsdag den 19. januar 2016

B&B - uden Air

Vinteridyl et sted tæt ved fortrinlige Ejstrupholm.

Air BNB er på få år blevet Verdens største hotelkæde, og jeg er både bruger og tilhænger af den udmærkede tjeneste.
Men idéen om at leje private værelser er bestemt ikke opfundet af nogle unge designere i San Fransisco. Det har eksisteret i masser af år og kaldes Bed and Breakfast. Der er rigtig mange fine tilbud i Danmark.

I nat sov jeg på et af dem. Det ligger lidt uden for den fortrinlige midtjyske by Ejstrupholm. Beliggenheden er perfekt, når man har haft et aften-arrangement i selve Ansager og skal til møde næste formiddag lige i udkanten af Engesvang.

Nyt stuehus
Det er altid spændende at komme til et nyt sted og se, hvordan standarden er. Her var den helt i top. Det var et næsten nyt stuehus ved en landejendom, hvor der var 4 værelser til udlejning. Alt var nyt og lækkert - og rummeligt. Stort køkken, dejlig stue, stort badeværelse og et toilet oven på ved 3 af værelserne.
Sengen var redt, og der lå et rent håndklæde til mig. Der var selvfølgelig wifi, og morgenmaden stod klar i køleskabet. Det var en tallerken med pålæg og ost, et par skiver rugbrød og to hjemmebagte boller, jeg kunne varme i ovnen. Der var kaffemaskine og tekoger.

Behageligt for gæsterne
Jeg har overnattet på en hel del hoteller med ringere standard og med dårligere service. Her kom ejeren og hjalp mig kl 22 om aftenen, og det hele var gennemsyret af ønsket om at gøre det behageligt for mig og de to øvrige gæster.

225 kr. for et enkeltværelse
Prisen? 225 kr. for værelset og 50 kr. for morgenmaden. Det er det halve af et billigt og dårligt provinshotel og en tredjedel af et hotel af samme standard som B&B.
Hvordan det hænger sammen økonomisk, har jeg svært ved at forstå. Men det er hyggeligt og godt til en fornuftig pris.

2200 steder
I/S Damgaard hedder det her, som jeg trygt kan anbefale. Der er i alt 2200 Bed and Breakfast i Danmark. De er samlet på bedandbreakfastguide.dk, og der udkommer en gratis bog med dem alle hvert år.
Og så er de fleste af dem vist også på AIR BNB

lørdag den 9. januar 2016

Grim men unødvendig

Til salg for højeste bud
 Jeg gik hjem med to fede gevinster fra bankospillet ved Tankegangs julefrokost. Den dyreste af dem var en såkaldt internetradio, der ifølge vinderkuponen havde en butikspris på 2300 kr. Fornemt.
Den har stået herhjemme og ventet på, at jeg skulle få god tid til at åbne og installere den, og det skete så i dag. Jeg har brugt et par timer på at få dyret til at fungere. Det var temmelig indviklet, da det viste sig, at alt skulle foregå via en meget primitiv fjernbetjening.

Usmart
Nu er alt fikset, og det viser sig, at den fede præmie kan en lille bitte smule af det, som min iPhone kan. Til gengæld er den grim. Og så er den besværlig. Den skal være sluttet til en stikkontakt, og den kan kun betjenes via den lille usmarte fjernbetjening - medmindre jeg downloader en app.
Fra vidunderet kan jeg tage alverdens radiostationer. Det kan jeg også fra telefonen, og der har jeg lynhurtig adgang til de to, jeg lytter til - DR og Radio 24Syv.

Vejret i Aalborg
Så kan jeg oprette playlister og spille min yndlingsmusik. Det kan jeg gøre på mange måder med telefonen. Jeg kan se vejrudsigt for Aalborg. Jow. Men ikke for Frederikshavn og for Flade, som min telefon tilbyder. Og så kan kassen vække mig om morgenen, hvilket en 25 år gammel clockradio og min telefon også kan gøre bedre.
Når den fylder så meget, er det på grund af højttaleren - som er ringe.

Clockradioen er bedre
Her i huset har vi længe grinet af vores clockradio, som vi pruttede os til, da vi købte et 50 kilo tungt fjernsyn, dengang Kim Schumacher var et hit. Men den var jo smart, da Lærke var baby. Og den dag i dag, er den mere nyttig end internetradioen.
Jeg kan ikke se, at internetradioen nogensinde har været smart. Den er jo fra internettets tid. Fra den tid, hvor man selv hurtigt finder det, man skal bruge via telefon eller computer.

Tak til sponsoren
Min anden præmie var noget mere beskeden - og en hel del bedre. Honning, bolsjer og øl fra bybier på Nørrebro. Skænket af en sponsor, firmaet Kuriøs, som består af vores tidligere elev, Daniel Cross. Se, det var smart.

onsdag den 6. januar 2016

Dobbelt tilståelse


Mit nye ur, der kan alt det, jeg havde i forvejen.
Tilståelse nummer 1: Jeg har deltaget i en skattefidus.
Tilståelse nummer 2: Jeg har brugt en del af gevinsten på et købe et helt overflødigt luksus-produkt.
Du skal altså ikke læse videre, hvis du ønsker at lære noget eller at få tips til at blive et bedre mennesker. Hvis du stadig hænger på, er det fordi du gerne vil være forarget. Det er okay. Jeg stiller mig uvildigt til rådighed.

Medarbejderobligationer
Skattefidusen hedder medarbejderobligationer. Sådan nogle udstedte Tankegang for 6 år siden, og det ædle formål med ordningen var, at medarbejdere kunne spare op i deres egen virksomhed og opnå en skattefordel ved det. Det gjorde en lang række stenrige firmaer, der ikke havde brug for kapital, men alene udstedte obligationerne for at deres medarbejdere kunne spare i skat. Derfor blev ordningen stoppet, men vi nåede altså med i 1 år.
Ordningen var den, at man indbetalte en månedsløn, som der ikke var trukket skat af. Pengene skulle stå i firmaet i 5 år, og så kunne de udbetales igen - stadig uden, at der blev trukket skat af dem. Risikoen for medarbejderen var, at virksomheden gik konkurs. Så var pengene tabt.

Et ur, der kan vise klokken
Jeg fik mine tilbage i december, og da vi skulle på juleferie til Florida, planlagde jeg en tur i en Apple-Store, hvor vi opfyldte vores ønsker og betalte med skattefradrag.
Mit ønske var et Apple Watch.
Det er et ur, som kan vise klokken og en del af de apps, jeg har på min iPhone. Og så har det pulsmåler, så det registrerer alle mine bevægelser i løbet af dagen.
Det er ren lir. Det svarer nogenlunde til at købe alufælger, som jeg faktisk ikke helt ved, hvad er. Men det er et sjovt ord.

Rart at vide?
Jeg kan sætte uret til at vise det, jeg gerne lige vil have op. Lige nu ser jeg klokken, temperaturen udenfor på det sted, hvor jeg opholder mig, den næste begivenhed i min kalender, samt klokkeslettet i København. Det sidste er rart at vide, når man er i en anden tidszone.
Jeg kan modtage og sende SMSer mails og messenger-beskeder, og jeg kan som nævnt se en del apps. I USA havde vi glæde af Apples kortfunktion og rutevejledning. Den kom også op på uret, og det var nemt at se, at jeg skulle dreje af om 450 meter.

940 kalorier om dagen
Det sjoveste er aktiviteter. Jeg har registreret mig som en, der bevæger mig meget. Så har uret sat det mål for mig, at jeg skal motionere 30 minutter hver dag, stå i mindst 12 timer og forbrænde mindst 940 kalorier. Der kan jeg løbende følge min status, og uret er så venligt at komme med små opfordringer til mig. Hvis jeg har siddet ned for længe, prikker det mig på håndleddet og anbefaler mig at rejse mig og gå i 1 minut. Gør jeg det, siger uret tak.
Jeg kan i forvejen godt lide at bevæge mig, så jeg behøver ikke et dyrt ur for at være aktiv. Men det er da lidt sjovt at presse den op på nogle flere kalorier, og det er da rart at nå målene for aktivitet. Mangler jeg lige 50 kalorier, vil jeg godt kunne finde på at gå en aftentur med Bertha.

Fikst løbeur
Og så er det et fikst og let løbeur. Sådan et har jeg i forvejen, men nu behøver jeg ikke at finde det gamle frem og lave synkronisering og sager. Apple ordner det hele.
Jo mere, jeg fortæller om herligheden, jo mere dokumenterer jeg, at det er overflødigt. Ja. Det er det.
Men det er godt nok lækkert. Og så skattefrit.